logo

0722556589

Sos. Pantelimon, Nr.88, Bloc 409, Sc. 1, Ap. 7, Int. 07C, 021637 Bucharest, Romania

Ce este chirurgia parodontala ?

On July 5, 2015

By

Chirurgia parodontala este o ramura a parodontologiei care se ocupa cu refacerea osului si a gingiei acolo unde acestea s-au rezorbit ori s-au retras.
De ce avem nevoie sa refacem gingia si osul ? Pentru ca odata cu aceste fenomene apare treptat o sensibilitate crescuta la stimuli termici si o mobilitate a dintilor in zona afectata. Pe langa acestea, retractia gingiei, mai ales in zona frontala, produce si un dezechilibru estetic al zambetului.
Cauzele acestui fenomen pot fi: lipsa unei igiene corecte, prezenta unei lucrari protetice vechi incorecte, a unei plombe incorecte sau chiar a unei carii. Poate aparea la orice varsta si necesita o interventie cat mai rapida din momentul in care a fost descoperita de catre medicul dentist. Cu cat se intervine mai rapid cu atat refacerea va fi mai apropiata de situatia normala. Sensibilitatea dintilor o sa scada pana la disparitie si mobilitatea dintilor se va reduce.
O situatie mai fericita in care chirurgia parodontala face minuni este modelarea zambetului. In aceste cazuri nu este vorba de rezorbtia osului sau retractia gingiei. Unele persoane au dintii acoperiti de gingie mai mult decat ar trebui si astfel au un aspect de “dinti mici” sau se spune ca “zambesc cu gingiile”. Zambetul acestora are o proportie neestetica intre roz ( gingie ) si alb (dinti). Acest lucru se corecteaza printr-o interventie de chirurgie parodontala care va mari dimensiunea vizibilă a coroanei dintilor si va micşora suprafața ocupată de gingie, raportul alb/roz apropiindu-se de valoarea estetica. Sunt interventii de microchirurgie care se efectueaza doar cu ajutorul lupelor sau a microscopului, cu instrumente speciale, de dimensiuni mult reduse fata de instrumentele cu care sunteti obisnuiti la dentist.
Multi pacienti, desi poate si-ar dori o astfel de rezolvare, intarzie sau chiar renunta de frica durerii sau a ideii de interventie chirurgicala. Am abordat si acest aspect pentru a va informa ca aceste interventii NU DOR ! Nici in timpul interventiei si nici dupa trecerea anesteziei ! Cel mai frecvent disconfort care poate sa apara consta intr-o umflare usoara a zonei respective sau a unei usoare senzați de jena care trece imediat cu un antiinflamator obisnuit.

Dr Silviu Stanescu

Cabinet Stomatologic Bucuresti Clinica dentara
© 2015, Cabinet Stomatologic Pantelimon Clinica Dr. Stanescu All rights reserved.